Statistikken gir verdifull kunnskap for travspill

Å spille smart innebærer å lese seg opp, ikke bare på aktuell form, balanseinfo, trenerintervjuer og annet mykere, kvalitativt data. Det handler også om å analysere den hardere, kvantitative dataen, f.eks. hvor ofte favoritter vinner, sporets betydning, viktigheten av posisjon, osv. For eksempel er det ekstremt dyrt å spille på V75-stystemer helt uten favoritter, ettersom sannsynligheten for at en slik rekke inntreffer er meget liten, historisk sett kun 1-2 ganger per år.

Denne seksjonen kommer til å utvides etter hvert, men under følger en del interessant statistikk rundt travspill.
 

Kort og godt

- V75: Favoritten og gullfavoritten har gjennomsnittlig henholdsvis 33 og 40 prosent vinnersjanse, og det blir 2-3 favoritter på V75 i 58 prosent av omgangene. Har du kjennskap til slike tall kan du utnytte det som grunnlag for ditt spill.

- Spillerne fokuserer for mye på kusker, de beste kuskene innfrir ikke overlegent prosentuelt, tvert i mot blir de ofte overspilt fordi de vinner mange løp. 

- Sporets betydning i kortløp: Spillerne har en tendens til å altfor ofte tippe på den beste hesten, selv om man vet at det er sporet som gir utslag i løpet.

- Posisjonenes betydning: hestene som ligger lenger bak enn tredje par utvendig vinner bare 18 prosent av løpene tilsammen. (Fjerde, femte og sjette utvendig og innvendig).

- Spiss-sjansen er undervurdert. Spisshester vinner mer enn favoritter, og gir ofte en bedre odds. Lederhesten vinner gjennomsnittlig hele 45 prosent av løpene, mens favoritten har 33 i vinnerprosent.

Eventuelle fallgruver

- Ikke bland sammen all statistikk! I montéløp starter 10 hester i bredden og i handikappløp 15 bak bilen der høyere startprissum medfører dårligere startspor. Må skilles mellom!

- Ta hensyn til avlysninger! Dette medfører at forutsetningene forandres og i visse tilfeller flyttes hester til nytt startspor.

- Tenk på hvilken bane det er! På Open Stretch-baner har seirene fra ledelse sunket fra 43% til 30%, mens seire fra rygg lederen har økt fra 7% til 20%. Til og med hvor langt det er til kurven fra startlinjen er noe som påvirker statistikken.